pénteki alkotóműhelyek

Ha péntek, akkor alkotás!

Szeptember 20-tól folytatódnak a műhelyek.
A 4 ill. 8 alkalmas kedvezményes bérletes rendszer lehetővé teszi, hogy a rendszeres alkotás életünk részévé válhasson, hiszen bármelyik foglalkozásra felhasználható.Rajz - műhely:


A Rajz-műhelyen száraz-technikákkal, ezen belül főleg monokróm technikákkal foglalkozunk, (azaz a grafit, szén, pitt, toll stb.) hiszen a cél a valóság hű ábrázolása. Míg a festő műhelyen a színek és formák dominálnak, ezen a műhelyen a rajz alapjait sajátítjuk el, a kezdetektől egészen a valósághű ábrázolásig, majd azon is túl:-) A térbeliség kifejezése, árnyékolás,- és  ábrázolás technikák, a perspektivikus ábrázolás megismerése, alkalmazása segít abban is, hogy a festő műhelyen egyre "térbelibb" alkotások születhessenek. Kisebb kompozíciók, csendéletek, drapéria, majd ember ábrázolás, tájképek struktúrája, épületek és természeti elemek ábrázolása is a tananyag részét képezi.


Festő - műhely:

A Festő-műhelyen különböző témákat és alkotási technikákat veszünk sorra. Van, hogy egy-egy neves művész képeit ismerik meg a résztvevők, és az adott stílus és színvilág szolgál kiindulási alapul, de van, hogy egy teljesen új technika megismerése és kötetlen alkalmazása ad nagyobb örömöt a valósághű ábrázolás helyett.
A téma végtelen - általában a résztvevők hangulata, illetve az általam javasolt "tananyag" dönti el, hogy mivel foglalkozunk. Akvarell, pasztelkréta, olajkréta, tempera, akril és egyéb fedő és lazúros színes technikák is helyet kapnak a műhelyben.
A kétórás műhely árában a minőségi alapanyagok (alapozott fatábla, 250-300 grammos akvarell papírok stb.), az anyaghasználat, az eszközök, az oktatás, tea és rágcsálnivaló, helyiségbérlet és a kész mű van benne.Építészet és design - műhely:


Az Építészet és design műhely témái egyes tervezési és kivitelezési problémakört járnak körbe. A 3 órás műhelyen így lehetőség nyílik kisebb lakberendezési tárgyak tervezésére és kivitelezésére. (asztali kiegészítő, tál, kaspó, fürdőszobai kellék, tartók, vázák, szobrok stb.)
A legtöbb tárgyalkotási technika lehetővé teszi, hogy a művet még aznap el lehessen vinni, de a beton illetve kerámia tárgyak építésekor 1 napot, illetve az égetést meg kell várni. Additív (elemekből építő) illetve szubsztraktív (egy anyagból a formát kibontó) technikákat, illetve ezek kombinációit alkalmazzuk, használunk balsafát, fát, kartont, textilt, gipszet, agyagot, betont, stb. Alkalmazunk építészeti modellezési illetve szobrásztechnikai elemeket. A kisebb léptékű saját készítésű tárgyak otthonunk kedves díszeivé válhatnak, nem beszélve arról, hogy a megtanult alkotástechnikákkal az alkotás otthon folytatható.

Kerámia-műhely:

A Kerámia-műhelyen a rejtélyes őskorból merítünk ihletet - s tesszük mindezt egyrészt azért, mert ezen a településen már a neolitikumban is éltek őseink. Másrészt azért, mert minden agyagművesség alapja innen ered - s nem sok mindent tettek hozzá a századok - ezredek. A leghíresebb művészek is ehhez a korhoz nyúlnak vissza ihletért - vajon miért? A sorozatgyártást lehetővé tévő korongozás, ill. porcelán öntés stb. nem ad akkora örömöt és felismerést, csendes, meditatív alkotási flow élményt, mint a totális formai szabadságot nyújtó ősi technikák. Kerámia-tudásuk, díszítési módszereik, a mindennapos alkotás szerepe az életünkben mind olyan érzéseket és felismeréseket hívnak elő bennünk, amely a bennünk felfedezésre váró ős-alkotó erőt hívja életre. Egy-egy őskori cserépdarabot kezünkben tartva is átérezhető ezen emberek tudása és természet-szeretete és büszkék lehetünk magunkra, ha csak megközelítőleg hasonló amforákat, vázákat, kaspókat készítünk, mint amit (torz történelmi rekonstrukciók szerint bozontos hajú, inkább majmokra emlékeztető:-) őseink készítettek. Vajon mi vagyunk-e olyan szinten, mint ők? ;-)
Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Alkotás otthon

Flow-alapú nevelés

Továbbiakban FB profil