R.É.T témák

Nyári 5 napos Építész - alkotóműhely témái:

A műhely-témák bepillantást engednek az alkotófolyamatokba, láthatunk elkészült műveket, körvonalazódhat előttünk a műhelyen alkalmazott modellezési technika. A témát, mesét a szülőkkel, gyerekekkel közösen is kialakíthatjuk, a felsorolásból a megmunkálandó anyagok, modellezési technika, a hozzá tartozó szerszámhasználat megismerése is kiválasztható. Minden műhely a saját szellemi termékem, nem használom mások munkáit, terveit - ezért az az egy biztos, hogy nincs két egyforma műhely, mivel a résztvevők kora, lelki habitusa, az aktuálisan népszerű játékok, kortárs témák jelentősen befolyásolják és ezzel együtt személyre szabják a műhelyeket.
A limitált kis létszám, max 8-10 fő szükséges ahhoz, hogy minőségi munkát tudjunk a gyermekekkel végezni. A legáltalánosabb visszajelzés a szülőktől a műhelyeken készült alkotások zárókiállításon való megpillantásakor, hogy "nem hiszik el, hogy a gyermekük ezt meg tudta csinálni", illetve, hogy  "még soha ilyen lelkes nem volt egyetlen táborral kapcsolatban sem".  És ami a számomra a legfontosabb visszajelzés, hogy a gyermekek folytatják otthon is az alkotást - a szülők küldik nekem a fotókat gyermekük műveiről:-)

Csodabogár típusú műhely:

Ebben a műhelyben a drótvázazás, gipszezés szobrászati technikával ismerkedhetnek meg a résztvevők. A tervezési feladatot egy mesébe ágyazva kapják meg a gyerekek, különböző logikai és gondolatébresztő feladatokkal kiegészítve kerülnek egyre közelebb az általuk megálmodott formához, lényhez. A vetítés, természetjárás, megfigyelés, land art  - tájépítészeti gyakorlatok, a gipszképek, festmények, szín és formatanulmányok megalkotása, a rengeteg "eszme-csere" és a saját vázlatfüzetbe való folyamatos dokumentálás eredményeképpen megszületik a számukra tökéletes mese-hős: a csodabogár.


Tv-Maci típusú műhely:


Egy - a gyermekek számára kedves - figura áll a tervezés középpontjában. A mese-szereplő életét vesszük nagyító alá, miközben a gyermekek a saját életüket, tevékenységeiket, napi rutin feladataikat vizsgálják és elemzik - számos mulatságos mozgás-koreográfiai feladattal és virtuális építéssel kiegészítve bújnak bele a választott szereplő "bőrébe". Az eddig számukra ismeretlen - ön-megfigyelés, és tevékenységeik megfigyelése - és az ok-okozati viszonyokra való nagyobb rálátás a legkisebb korosztályt is izgalommal tölti el. A műhelyben a házterv és valódi (lépték-hű) modell megalkotása mellett a kisebb használati tárgyakat is elkészítik a gyerekek. A vázlatfüzetbe való alkotás, a rajzos, gipszes, festős, természetjárós feladatok itt sem maradnak el.

Fehér bolygó lakói típusú műhely:

A műhelyen a szubsztraktív szobrászati technikákat sajátítják el a gyerekek, előbb rávezető anyagokkal és szerszámokkal, majd ezután "élesben" alkalmazzák a tanultakat. A tömbök kifaragása ebben a műhelyben a kis földönkívülieknek a lakhelyéül szolgált, számos "földi" vájt házas példát is vetítettem a gyerekeknek. A szituációs játékok, a vázlatfüzet, mint foglalkoztató füzet feladatai, a mozgásos, árnyjátékos és virtuális  festős feladatok, és az elmaradhatatlan természetjárás szintén a műhely részét képezték. A kész művek a természetbe ágyazva, land-art alkotással kerültek az utolsó napon bemutatásra.

Bábeli zűrzavar típusú műhely:

A műhelyben az additív típusú építészeti modellezés általános anyagaival alkotjuk meg az adott tervezési feladatot. Főként balsafát és fát használnak a gyerekek, megismerkednek az anyagok megmunkálásának eszközeivel is. A feladat részben egyénre szabott, de fontos az is, hogy az elemek valamilyen rendszer szerint összeépíthetőek legyenek. Így - hasonlóan Az én házam típusú műhelyhez, településtervezési, tájépítészeti feladatokkal is kiegészülnek a játékok. A rész és egész, az egyén és közösség, a rend és a káosz témakörét is körüljárjuk - közben természetesen  a vázlat-füzetek megtelnek képekkel, tanulmányokkal, kompozíciós feladatokkal.

Az én házam típusú műhely:

Ebben a műhelyben a "mi kell a házba?" témakörét járjuk körbe. A résztvevők megismerkednek az építészeti tervezésben használatos funkciósémákkal, elemzik és értelmezik a helyiség kapcsolatokat. Az általuk tervezett "álom-ház" végül tárgyiasul. A kész elemekkel pedig különböző terepviszonyú természeti közegekbe vonulunk, és házaikkal együtt letelepednek a lakók - faluképet, utcastruktúrákat hozva létre - amit később visszavezetünk két dimenzióba. A műhelyen mozgásos, útvonal-elemzős tánckoreográfiai elemek, virtuális festés, pantomim játékok ugyan úgy jelen vannak, mint az eddigiekben felsorolt egyéb művészeti ágak.

A Hold titkos arca típusú műhely:


Additív és szubsztraktív alkotási módszereket alkalmazunk ezen a típusú műhelyen, egy mindenki számára izgalmas tervezési helyszínre - ebben a műhelyben a Hold titkos hátulsójára esett a választásunk. A szuperszonikus témák könnyedebben vonják be a számítógépen nevelkedett fiú-résztvevőket is az alkotó játékokba, sőt, a saját bolygó tervezése és az űrhajó megépítése mindenkit lázba hoz... A tervezés a legnagyobb léptékből indul és jut el az emberi léptékig, ezzel párhuzamosan a korábban szerteágazó figyelem pár nap után koncentrált és derűs alkotómunkává változik át. A bolygófelszín megmodellezése, majd a törésképek mentén való kontinensekre válás, azok mozgása, majd végleges helyük megtalálása, térképek megalkotása, saját kontinens településképének megtervezése rengeteg építő-oktató játéknak ad helyet. És egy újabb találmányt kell bejelentenem: a gyerekekkel megalkottuk az alső három dimenziós kirakós játékot, amely még a felnőttek számára is sokszor fejtörést okozott:-)


Design és tárgyalkotás:


Ennek a műhelynek a fő vonulatát a környezetünkben található használati tárgyak születésének, elkészítésének lehetőségeinek vizsgálata adja. Fontos megemlíteni, hogy a legtöbb gyerek nem tudja, hogy a körülöttünk lévő tárgyak hogyan készülnek. Sajnos legtöbbjük még az anyagokat sem ismeri fel biztonsággal - gondolok itt például a valódi fa és a furnérozott felületek közötti különbségtételre. A műhelyen kisebb léptékű használati tárgyakat hozunk létre gipszből, fából, betonból stb. illetve megismerkedünk a pozitív-negatív önté-technikával, az anyagokra jellemző tulajdonságokkal és megmunkálásukhoz használatos eszközökkel. A műhely részét képezi az alapanyagok és a forma terén való kísérletezés- így adva szabadságot a tárgyak megalkotásához a gyermekek kezébe.


Szervezze meg Ön gyermekének a nyári alkotóműhelyt!

 
Válasszon témát és szervezze meg barátaiból álló csoportját!

 

Az egy hetes alkotóműhelyek hétfő-péntekig tartanak, minden nap 9.00-17.00 óráig.

Kérjen egyedi árajánlatot!
A foglalkozás csoport-ára független attól, hogy hány gyermek jön. 1-10 főig tudunk résztvevőket fogadni.

A foglalkozás ára tartalmazza az oktatást, anyagok eszközök használatát, helyiségbérletet, felhasznált alapanyagokat, elkészült alkotásokat, gyümölcsöt, innivalót és a záró kiállítás kellékeit. 

Jelentkezni a megadott elérhetőségeken lehetséges.

Nagyobb létszámú csoport fogadására is lehetőség van, külső helyszínek igénybe vételével. Amennyiben nagyobb létszámú csoportot szervez, vegye fel a kapcsolatot velünk a megadott elérhetőségeken.


A magán-csoportokról:

Bizonyos alkotási területek, egyes gyermekek, illetve személyes igények alapján merült fel annak a lehetősége, hogy zárt csoportokban oktassak.
A zárt csoportnak, vagy magán-műhelynek az az előnye, hogy gyermekeit az Ön által ismert gyermekközösségben tudhatja.
A barátokkal, rokonokkal, unokatestvérekkel való együtt alkotás mindenkinek örömet jelent. A gyermek bátrabban kibontakozik az általa ismert környezetben és a saját helyét biztonságban tudó társaságban. A zárt csoportban a program személyre szabható.
A foglalkozások tematikáját így a szülői igényekkel karöltve tudjuk együttesen megalkotni.  Ezen a foglalkozáson lehetőség van olyan fejlesztésekre, illetve tehetséggondozásra is, amelyet más szakemberek bevonásával tudunk még hatékonyabbá tenni.

Anya-lánya foglalkozások, vagy családi alkotások szintén részét képezhetik ennek az oktatási formának, a szülőket, nagyszülőket is várom szeretettel!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Flow-alapú nevelés

Alkotás otthon

Alkoss szabadon!