zene és tánc

A zenei, ritmikus és mozgásfejlesztő gyakorlatok szinte elengedhetetlennek mondhatók a gyermekek készségfejlesztő foglalkozásai között. Az alkotóházban ezért zenei és mozgásórák is megtalálhatók.
A kiscsoportos foglalkozások időpontjairól kérjük érdeklődjön elérhetőségeinken.

Zong-óra 

Ezen az óratípuson különböző hangszerekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők. A zongorán kívül többek között a furulya, gitár, dob és a cselló is megszólal. Az összes hangszer közül a zongora kíséri legtöbbet utunkat, mivel ezen lehet legtisztábban szemléltetni egy-egy hangsor fizikai megjelenítését, illetve megszólaltatását. A gyermekek játékos feladatokon keresztül alapozzák meg zenei-, szolfézs és zongoraismereteiket. A zongorán való tájékozódást, illetve a hangok képi megjelenítésével való kapcsolatot már a kezdetektől alkalmazzuk. Az órán nagy hangsúlyt fektetünk a ritmusgyakorlatokra is, a váltottkezes  dobolást olykor a lépéses, egésztestes ritmusgyakorlatok váltják fel. A gyermekeknek ugyanitt a későbbiekben lehetőségük van zongorát tanulni. 

Gyermek-tánc és mozdulatművészet

Ez a kurzus egy mozgáskoordinációt, ritmusérzéket fejlesztő zenés, táncos foglalkozás - kortárs tánc és mozgásterápia alapokon.
Hiperaktív és visszahúzódó gyermekek számára ugyan annyira előnyös és ajánlott, hiszen a sok aktív, energetikus gyakorlatokon keresztül a gyermek levezetheti, ill. formába öntheti  - ezzel feldolgozhatja a feszültségeit, míg az alkotó, szerepjátszós feladatokon keresztül mindenki a saját ritmusa szerint tud megnyílni önmaga és a külvilág felé.
A foglalkozásokon egyéb kellékeket is használunk (rajzolás, kendők, hangok, dob...) mindezt a gyerekek számára önfeledt játéknak tűnő - ám tudatosan vezetett cél érdekében. A kortárs tánc - mint nyelvezet-  fogalma legtöbbünk számára homályos, ezért képzeljük el azt a mozgásfajtát, ahol az egészséges tartáson és a balesetmentes mozdulatokon kívül más, - lábat, medencét kifacsaró- szabályok nincsenek. Helyette az egyensúly, a földdel való kapcsolat, ugrások és gördülések kapnak szerepet, kreatív, játékos, testtudatosságot fejlesztő feladatokon keresztül.

Itt látható pár munkaközi kép.

Mese-játék, szerep-játék

Mai (un. rohanó) világunkban sajnos leginkább a gyermekeinkre nem tudunk annyi időt fordítani, amennyit szeretnénk. Legtöbbet a gyermeket játék közben nélkülöznek bennünket, hiszen a szülők akkor nyugodtak, s végezhetik temérdek dolgukat - hisz a gyermek játszik.
Ebből fakad az is, hogy a szülő igen nehezen veszi az akadályt, ha a gyermeke szerepjátékkal áll elő: 
-Anya! Most legyél te Miué sárkány, aki nem tud beszélni és akinek 10 kicsi kölyke van, és... :-)   
Ugye ismerős?
Ez a foglalkozás nem szól másról, mint ismert mesék szereplőiről amikor a résztvevők bújnak be egy-egy mesehős szerepébe. A mesehősök "kiaknázása" után megjelennek a gyermekek saját kreálmányai, ezek kinézete, jelleme, szerepe már mind a vezetett mesebirodalom keretein belül születhet meg.
Minimális jelmez és kellék használata nyomokban előfordulhat:-) 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Flow-alapú nevelés

Alkotás otthon

Alkoss szabadon!