Zongora-mesék folytatás...

Most, hogy újra átgondoltam, honnan is datálódik a zenei "pályafutásom", elemi erővel törtek fel bennem azok az emlékképek, amikor a dohányfüstös Tamás bá belépett az osztályterem ajtaján - talpig farmerben, leült, még jobban összekócolta  az amúgy is torzonborz haját - és elindult az óra.

Mindig farmerben volt, mindig füstszagú volt és mindig kócos.

Az, amire ő képes volt egy osztállyal - az maga volt a csoda. A leggyengébb képességűek, az osztályelsők, mind várták az óráit - ami nem is óra volt inkább, hanem egy játék.

Hamar kitalálta, hogy furulya kórust képez a tanulókból, a kevésbé ügyesek  alt furulyát, a többiek szopránt, és egy-két gyerek sopraninot  kapott és elkezdtünk akkori divatos pop slágereket feldolgozni. Képzeljétek el a "Dont worry be happy" slágert úgy, hogy minden egyes hang meg van furulyával szólaltatva, és egy-két gyermek, a furulyába beledúdolva fújja a slágerdallamot...

Furulya kottát nem láttunk soha.

Ellenben olyan dallamokat, hosszú és bonyolult formációkat, fújási technikákat, dallamíveket stb tanított, amelyből a mai napig töltekezni tudok. A mai napig pontosan emlékszem minden dalra, amit Ő tanított. 

Arra is emlékszem, amikor nem kisebb mutatványra szánta el magát, mintsemhogy 7/8-os ritmusú dalt kezdett tanítani nekünk. Az alapozó gyakorlat a tornapályán kezdődött - egyszercsak odajött hozzánk Tamás bá: lányok, próbáljátok ki ezt? - mondta, és a lábunkkal egyre, háromra és ötre kellett lépdelnünk, míg közben 1-2-3-4-5-6-7-et tapsolni a kezünkkel. Jó móka volt, többször körbe is mentünk  a pályán így - az ő vezetésével.

Később már nem okozott problémát a magyar fül számára kicsit idegen ritmus...

Természetesen haknizni is jártunk, kalapoztunk a Vigadónál, a Halász bástyánál, majd együtt elfagyiztuk az összes pénzt.

 

Hogy ki volt ő?

Turnovszky Tamás  a Voga Turnovszky duóból.

Később az év pedagógusa címet is neki adományozták, nem véletlenül.

Örök hála és zeneszeretet az, amit Neki köszönhetek, ennek a csupa szív - fanatikus - fantasztikus embernek:-)

A fotón a körben Tamás bá, a kör alatt én - csakhogy ne nevessetek...:-)

 







Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Alkoss szabadon!

Alkotás otthon