2020

Kedves Alkotók!

A héten Festő-műhellyel folytatjuk a Pénteki alkotóműhelyek sorát. Idén újra a lazúrosabb, légiesebb, könnyedebb technikák kapnak teret, témánk erre a szemeszterre az AKVARELL.

Sokan nem tudják, hogy az akvarell nem egyenlő a vízfestékkel. Sajnos az iskolai vízfestékek és bolyhozódó félfamentes lapok - már ha az ember rájuk gondol is - elveszik az ember kedvét az alkotástól.

Az akvarell festékeknek és a vízfestéknek annyi köze van egymáshoz, hogy mindkettő oldószere a víz :-)

Az intenzív, vízben gomolygó akvarell festékek, az intenzív színek, többszázgrammos papírokra kerülnek - amely jól bírja a teljesen benedvesített felületet is - nem lesz bolyhos, nem lyukad ki.

Ezen túl pedig - szerintem - az egyik legnehezebb színes technika, hiszen frissen, biztos kezekkel, előre átgondoltan, mégis teret hagyva a véletlen "keveredéseknek" kell tudni alkotni - mintegy visszavonulva, tudatosan terelgetve a képet, ami szinte magától bontakozik ki. Az akvarell kép nem készül, hanem megtörténik - és résen kell lenni, hogy mikor van készen. Legtöbb "hiba", hogy az alkotó túl akarja dolgozni a képet, és nem veszi figyelembe a víz és a színek "akaratát".
Egy elrontott akvarell - színkeverő papírnak még jó, míg a fedőfestékeknél addig dolgozhatunk a felületre  - akár több centi vastagságban - ameddig azt nem látjuk, amit szeretnénk.

Ígyhát az akvarell amennyire légies és könnyed technika, ugyanennyire ezt a magatartásmódot követeli meg tőlünk: ne legyünk görcsösek, legyünk légiesek, könnyedek, ha nem sikerül elsőre, sikerül  majd századszorra :-)

Hajrá!

Jövő héten - technikai okokból - Kerámia-műhellyel folytatjuk a Pénteki alkotásokat.
Várom szeretettel a jelentkezéseket.

Szép napot / hetet!

Dr. B-Hajas Ágnes



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Alkoss szabadon!

Alkotás otthon

Továbbiakban FB profil